Jak wybrać piekarnik?

Piekarnik to zaraz po płycie grzewczej i lodówce najbardziej eksploatowane w kuchni urządzenie. To w nim przygotowywane są smaczne dania dla całej rodziny, pieczone ciasta czy podgrzewane posiłki. Obecnie piekarniki maja tyle funkcji i produkowane jest takie zatrzęsienie modeli, że trudno się zdecydować na wybranie właściwego sprzętu. Co powinniśmy wziąć pod uwagę przy jego zakupie?

 

Na pewno pierwszą opcją, nad którą należy się zastanowić to piekarnik samodzielny lub zintegrowany z płytą grzewczą. Współcześnie nie musimy bowiem kupować całej kuchenki i być skazanym na zamieszczone w niej funkcje piekarnika. Producenci sprzętu AGD oferują nam dwa osobne urządzenia, które możemy ze sobą zintegrować lub nie.
Piekarnik samodzielny jest o tyle korzystniejszą opcją, że można go zamontować na wysokości rąk, a nie jak do tej pory schylać się do ziemi, by włożyć potrawę do środka i kontrolować jej pieczenie. Jest to jednak kwestia naszego gustu jaki piekarnik wybierzemy biorąc pod uwagę tę opcję.

Ze względu na technologie działania w sklepach dostępne są urządzenia elektryczne, parowe, parowe z funkcją pieczenia oraz gazowe.Pierwsze z nich wykorzystują prąd do ogrzewania komory. Warto jednak zadbać wtedy o wysoką klasę energooszczędności, by nie zaskoczyły nas zbyt wysokie rachunki.
Piekarnik parowy wykorzystuje oczywiście parę wodną do pieczenia. To dobry wybór dla osób ceniących zdrowie i wartości odżywcze potraw. Osiąga on jednak niższe temperatury i nie wszystkie dania dlatego można w nim przyrządzać. Na ratunek takiemu modelowi przychodzi jego wariant z funkcją pieczenia. Gazowy piekarnik to tradycyjne rozwiązanie. Najczęściej możemy go spotkać w kuchniach. Jako paliwo wyko0rzystuje on gaz ziemny, jednak stanowi nieraz źródło pożaru czy zatruć gazem. Trzeba sprawdzić przy jego wyborze czy posiada niezbędne zabezpieczenia.

Inne cechy, na które powinniśmy zwrócić uwagę wybierając piekarnik to wielkość rodziny i powierzchnia kuchni. To od nich zależy rozmiar urządzenia. Nie może ono zabrać potrzebnej w kuchni przestrzeni ani być zbyt małe na potrzeby dań, które chcemy w nim przyrządzać. Następnie można wybrać w tej chwili o wiele bardziej wygodne w używaniu prowadnice teleskopowe, które zastępują drabinkowe modele. Dzięki nim blacha czy krata wysunie się gładko jak szuflada. Nie narazi nas to na oparzenia powstające przy przytrzymywaniu gorącego podłoża. Funkcje pieczenia pozostają już indywidualnym wyborem każdego. Można o ich wytłumaczenie poprosić sprzedawcę.