Meble - wszystko o meblach i meblarstwie PoradyMikrofalówka a wartości odżywcze

Mikrofalówka a wartości odżywcze

Mikrofalówka a wartości odżywcze

Kuchenka mikrofalowa jest niezwykle przydatna, ale czy działanie fal elektromagnetycznych zakłócające działanie odbiorników telewizyjnych i radiowych nie jest szkodliwe dla wartości odżywczych w potrawach? Bądź co bądź dania są nastawione na promieniowanie, które nie może się wydostać na zewnątrz, by nie zagrażać zdrowiu i życiu ludzi, więc jaki stosunek ma do witamin i minerałów albo białka czy węglowodanów w jedzeniu podgrzewanym za pomocą mikrofali?


Promieniowanie kuchenki mikrofalowej jest ograniczone dzięki zastosowaniu tak zwanej klatki Faraday'a. Jest to metalowa konstrukcja, która uniemożliwia wydostanie się fali elektromagnetycznych na zewnątrz. W ten sposób ludzie wokół działającej kuchenki mikrofalowej są bezpieczni i nie ma przeciwwskazań, by w jej otoczeniu znajdowały się np.: dzieci. Poza tym wiele z kuchenek posiada również zabezpieczenia w drzwiczkach- kiedy tylko zostaną one otwarte, promieniowanie ustaje. Mikrofalówka nie ma więc wpływu na ludzi, ale czy ma go na jedzenie w niej przygotowywane?

Udowodniono, że podczas podgrzewania posiłku w kuchence mikrofalowej potrawy tracą tyle samo wartości odżywczych, co w przypadku innych metod grzania. Na przykład na zwykłej płycie grzewczej. Jednak w przypadku antyoksydantów nie jest pewne czy nie ulegają one zniszczeniu. Przeciwutleniacze odgrywają ważną rolę, hamują między innymi proces starzenia się organizmu. Są więc nam potrzebne, a spożywana duża ilość nawet wymagana.
Jednak zgubny wpływ mikrofali na antyoksydanty nie jest do końca ustalony.

Substancje odżywcze nie są więc tracone poprzez grzanie w kuchence mikrofalowej, ale czy nie powstają z jego powodu inne szkodliwe składniki? 
Z pewnością jest tak, że niedokładnie ogrzane potrawy mogą zawierać w sobie bakterie. Giną one w wysokich temperaturach, podczas gdy za krótki czas pracy mikrofalówki może nie być wystarczający do ich zabicia. Zaleca się więc, by np.: mięso po rozmrożeniu przygotowywać raczej w tradycyjny sposób, bez eksperymentowania z czasem pracy i mocą mikrofalówki. Trzeba też uważać jakiego typu pojemniki oraz naczynia wkłada się do mikrofalówki i czy są do niej przeznaczone. Plastik może bowiem wnikać np.: w tłuszcze tworząc szkodliwe substancje.  

Dodaj komentarz


Zobacz inne publikacje o meblach

Podobne porady - warto przeczytać

Ostatnio komentowane porady

Polecam firme stalgast - sprzedają profesjonane szafy...
Na rynku mamy obecnie bardzo szeroki wybór piekarników. Są...
Na uwagę zasługują nie tylko walory wizualne prezentowanych...
Meble klasyczne są ponadczasowe. Moda na nie nie przemija,...
Jakie są najważniejsze elementy wyposażeni każdej...
Kupując mieszkanie z rynku pierwotnego możemy pozwolić...
Polecam firme stalgast - sprzedają profesjonane szafy...
Każdy z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jak ważne...