Jak umyć okap kuchenny

Piękny wygląd sprzętu agd dodaje kuchni nowoczesności i elegancji. Biel, czerń czy inox wyglądają bardzo stylowo, szczególnie w wykonaniu na wysoki połysk. Kuchenki, piekarniki czy okapy kuchenne są stale narażone na działanie czynników wewnętrznych takich jak para wodna, tłuszcz i osady. Gromadzi się na nich kurz oraz elementy gotowanych dań. Te ze stali nierdzewnej lubią także czernieć oraz na nich powierzchni tworzą się smugi. Każde z urządzeń musi być czyszczone odpowiednimi środkami, by nie uszkodzić ich powierzchni czy zaburzyć pracy. Okapy kuchenne często tracą swój połysk i nowoczesny charakter, gdy właściwie o nie nie zadbamy.

W celu umycia okapu kuchennego należy najlepiej zdjąć jego spód wykonany z drobnej kratki, przez którą jest wciągane i wydmuchiwane powietrze. Oczywiście w tym czasie lepiej żeby nie znajdowały się na płycie grzewczej żadne garnki ani naczynia, bo powstały na niej osad może się do nich dostać.
Najlepiej wyczyścić siateczkę z obydwu stron używając specjalnych środków chemicznych. Przydatny tutaj będzie na przykład środek do czyszczenia stali nierdzewnej marki Kernau. Preparat jest bezzapachowy i od razu gotowy do użycia. Dzięki wygodnej formie spryskiwacza równomiernie rozprowadza płyn na powierzchniach.
Poradzi on sobie nawet z dużymi zabrudzeniami oraz zalegającym tłuszczem. Dostępne są również inne produkty tej marki jak Uniwersalne mleczko do czyszczenia w szczególności zlewów stalowych i granitowych. Po wykonanym myciu okapu kuchennego siateczkę należy z powrotem zamocować na miejscu, uważając by jej nie uszkodzić. Wierzch okapu także warto przetrzeć preparatem do czyszczenia, bo zgromadzona na nim para i tłuszcz mogą powodować zmatowienie i powstanie brzydkiego osadu.

Właściwe czyszczenie i konserwacja sprzętu agad pozwala na dłuższe jego użytkowanie w niezmienionej formie. Większość z modeli urządzeń wykonana jest nie tylko jako pomoc w kuchni, ale też do jej ozdoby. Jeśli więc ma dekorować naszą kuchnię, to trzeba dbać o jej niezmienny wygląd oraz czystość. 

Ważne jest systematyczne działanie, które nie doprowadzi do powstania trwałych i mocnych zabrudzeń. Poza tym sprzęt, który ma styczność z żywnością powinien być stale czysty oraz zadbany. W przypadku używania środków chemicznych należy zadbać by nie znajdowała się ona na wierzchu, a gdy wybierzemy te wonne trzeba zapewnić dobrą wentylację w pomieszczeniu. Po zakończeniu mycia okapu czy innych urządzeń należy je osuszyć ręcznikiem papierowym lub miękką ściereczką, która nie pozostawi na nim smug lub drobnych włosków.