Meble - wszystko o meblach i meblarstwie PoradyMikrofalówka a wartości odżywcze Ocena 5 na podstawie 3 komentarzy

Mikrofalówka a wartości odżywcze

Mikrofalówka a wartości odżywcze

Kuchenka mikrofalowa jest niezwykle przydatna, ale czy działanie fal elektromagnetycznych zakłócające działanie odbiorników telewizyjnych i radiowych nie jest szkodliwe dla wartości odżywczych w potrawach? Bądź co bądź dania są nastawione na promieniowanie, które nie może się wydostać na zewnątrz, by nie zagrażać zdrowiu i życiu ludzi, więc jaki stosunek ma do witamin i minerałów albo białka czy węglowodanów w jedzeniu podgrzewanym za pomocą mikrofali?


Promieniowanie kuchenki mikrofalowej jest ograniczone dzięki zastosowaniu tak zwanej klatki Faraday'a. Jest to metalowa konstrukcja, która uniemożliwia wydostanie się fali elektromagnetycznych na zewnątrz. W ten sposób ludzie wokół działającej kuchenki mikrofalowej są bezpieczni i nie ma przeciwwskazań, by w jej otoczeniu znajdowały się np.: dzieci. Poza tym wiele z kuchenek posiada również zabezpieczenia w drzwiczkach- kiedy tylko zostaną one otwarte, promieniowanie ustaje. Mikrofalówka nie ma więc wpływu na ludzi, ale czy ma go na jedzenie w niej przygotowywane?

Udowodniono, że podczas podgrzewania posiłku w kuchence mikrofalowej potrawy tracą tyle samo wartości odżywczych, co w przypadku innych metod grzania. Na przykład na zwykłej płycie grzewczej. Jednak w przypadku antyoksydantów nie jest pewne czy nie ulegają one zniszczeniu. Przeciwutleniacze odgrywają ważną rolę, hamują między innymi proces starzenia się organizmu. Są więc nam potrzebne, a spożywana duża ilość nawet wymagana.
Jednak zgubny wpływ mikrofali na antyoksydanty nie jest do końca ustalony.

Substancje odżywcze nie są więc tracone poprzez grzanie w kuchence mikrofalowej, ale czy nie powstają z jego powodu inne szkodliwe składniki? 
Z pewnością jest tak, że niedokładnie ogrzane potrawy mogą zawierać w sobie bakterie. Giną one w wysokich temperaturach, podczas gdy za krótki czas pracy mikrofalówki może nie być wystarczający do ich zabicia. Zaleca się więc, by np.: mięso po rozmrożeniu przygotowywać raczej w tradycyjny sposób, bez eksperymentowania z czasem pracy i mocą mikrofalówki. Trzeba też uważać jakiego typu pojemniki oraz naczynia wkłada się do mikrofalówki i czy są do niej przeznaczone. Plastik może bowiem wnikać np.: w tłuszcze tworząc szkodliwe substancje.  

Dodaj komentarz

Paweł
Najnowszy Komentarz!
Dodano:
0
0

Student i kuchenka mikrofalowa to nierozłączna para.

Zosia
Dodano:
0
0

Ja przygotowuje w mikrofalówce prawie wszystko, są teraz takie z funkcją pieczenia. Nie wyobrażam sobie kuchni bez niej...

~Adrian
Dodano:
0
0

Oczywiście że mikrofalówka jest bezpieczna, jedynie wprawia w ruch atomy wody zawartej w jedzeniu i ten ruch wytwarza ciepło


Zobacz inne publikacje o meblach

Podobne porady - warto przeczytać

Ostatnio komentowane porady

pokoje w Augustowie https://www.pokoje-w-augustowie.online...
porada: Meble biesiadne
Hey there, I just found your site, quick question… My...
porada: Meble biesiadne
Hey, my name’s Eric and for just a second, imagine this…...
noclegi augustow https://www.noclegiwaugustowie.pl noclegi z...
walmart 4 dollar list 2018 trulicity coupon increase libido in...
viagra mechanism of action brand viagra vs generic viagra...
Ja uwielbiam półki wnękowe robione na wymiar. Pomieszczenie...
W moim wypadku wybieranie mebli do salonu było koszmarem,...